Як китайський кори шовковиці проклали шлях для паперових грошей


Опубликованно 23.11.2017 09:00

Як китайський кори шовковиці проклали шлях для паперових грошей

Гетті Зображень

Майже 750 років тому, молодий Венеціанський купець на ім'я Марко Поло написав чудову книгу хроніку своєї подорожі в Китай.

Книга чудес світ був сповнений дивних іноземних звичаїв, Марко стверджував, що бачив.

Але був один, який був настільки незвичайним, Марко Поло ледве міг стримати себе: "сказати йому, що я міг, - писав він, - ви ніколи не буде задоволений тим, що я тримав у межах істини і розуму".

Що так сильно схвилювало Марко? Він був одним з перших європейців, свідок винахід, який залишається в основі сучасної економіки: паперові гроші.

50 речей, які сучасна Економіка виділяє винаходів, ідей та інновацій, які допомогли створити економічний світ, в якому ми живемо.

Він транслюється на Всесвітню службу Бі-бі-сі. Ви можете знайти більш детальну інформацію про програму та слухати онлайн або підписатися на подкаст програми.

Звичайно, сама папір не суть. Сучасні паперові гроші не зроблені з паперу, вони зроблені з бавовняного волокна або пластику.

І китайські гроші, які так зачарували Марко Поло був не зовсім папір.

Вона була зроблена з чорного листа, отримані з кори тутового дерева, підписана кількома посадовими особами та, з печаткою потопає в яскраво-червоний вермиллион, завірена китайський імператор сам Хан Хубілай.

Гетті Зображень

Глава книги Марко Поло був під назвою, кілька, задихаючись: "як великий хан викликає в корі дерев, щось на зразок паперу, щоб передати гроші за всю свою країну".

Справа в тому, що всі ці записки були зроблені з, їх цінність не прийшов від дорогоцінного речовини, як із золотої або срібної монети.

Замість цього значення був створений виключно владою уряду. Система 'геній'

Паперові гроші іноді називають фиатными грошима - латинського слова "Фіат" означає "хай буде так". Великий хан оголошує, що офіційна печатка, кора шовковиці гроші - і ось, нехай це буде зроблено. Гроші це.

Геніальність цієї системи вражені Марко Поло, який пояснив, що паперові гроші як якщо б це було золото або срібло саме по собі. Де все золото, що не циркулює? Ну, імператор тримав міцно триматися.

Сама Шовковиця гроші не новий, коли Марко Поло чув про це. Він виник майже три сторіччя раніше, близько 1000 року в провінції Сичуань, Китай.

Сичуань була Прикордонна провінція, межує з зовнішньою, а іноді і ворожих держав. Правителі Китаю не хотів, щоб цінне золото і срібло Валюта просочуватися в чужі землі, і тому вони ввели дивне правило. Сичуань довелося використовувати монети із заліза.

Гетті Зображень

Залізні монети не дуже практично. Якщо ви торгували в жменю срібних монет - варто 50г - ти б дав свій власний вагу тіла в залізні монети.

Навіть така проста річ, як сіль стала коштувати більше на грам, ніж залізо - так що якщо ви вирушили на ринок за продуктами, ваш мішок монет по дорозі туди буде важити більше, ніж мішок з товарами, які ви принесли.

Купці Сичуань була проблема, як Вільям Готцманн пояснює у своїй книзі, гроші змінюють все. Це було незаконно, щоб використовувати золоті і срібні монети, і недоцільно використовувати залізні монети. Не дивно, що вони почали експериментувати з альтернативою.

Альтернативні називалася "jiaozi", або "валютні рахунки". Замість того, щоб тягати воза залізні монети, відомий і довірений купець хотів написати боргову розписку, і обіцяють заплатити пізніше його рахунок, коли він був більш зручним для всіх.

Це була досить проста ідея. Але потім стався поворот, свого роду економічне диво. Ці "jiaozi", або векселі, почали вільно торгувати. Більше від Тім Харфорд:

Ченці воїна, який винайшов банківської

Що робить азартні ігри неправильно, але страхова права?

Як винахід паперу змінили світ

Що в'яжуться палички розкажіть про те, як працюють гроші

Припустимо, я поставку товару у вищій ступеня шановний містер Чжан, і він дає мені розписку. Коли я йду в свій магазин, а не платити вам залізні монети - хто це? - Я міг би написати вам розписку. Примітивні паперові гроші

Але це могло б бути простіше - і дійсно, ви можете віддати перевагу, якщо замість цього я даю вам розписку містера Чжана. Зрештою, ми обидва знаємо, що він хороший за свої гроші.

Тепер ви, і я, І Пан Чжан, спільно створили свого роду примітивні паперові гроші - це обіцянка виплатити, що має товарний власне значення і можуть передаватися від людини до людини без спокути.

Це дуже хороша новина для Пана Чжан, тому що поки люди знаходять це зручним, щоб просто передати вексель як спосіб платити за речі, пан Чжан ніколи не повинен розщедритися на залізні монети.

Фактично, він пропонує безвідсотковий кредит стільки, скільки його боргова розписка продовжує циркулювати. Ще краще, це кредит, що він може ніколи не попросять погасити.

Британська Рада Та Бібліотека.12380/2286/22

Не дивно, що китайські власті почали думати, що ці блага мають діставатися їм, а не таким, як Пан Чжан.

Спочатку вони регулюються видачі jiaozi, але потім заборонена Приватна jiaozi і захопили весь бізнес собі. Сучасний крок

Офіційна Валюта jiaozi було величезним хітом, циркулюючих в різних регіонах і навіть на міжнародному рівні. Насправді, jiaozi навіть торгуються з премією, тому що вони були набагато легше носити, ніж металеві монети.

Спочатку, уряд-видається jiaozi можна обміняти на монети на першу вимогу, точно так само, як Приватна jiaozi були. Це було логічно: він лікував паперові купюри в якості заповнювача Для щось дійсно цінне.

Але уряд незабаром перейшов непомітно до системи Фіат, підтримуючи принцип, а відмова від практики викупу jiaozi для металу. Принести старий jiaozi у скарбниці повинні бути погашені, і ви отримаєте свіжий новий jiaozi.

Це був дуже сучасний крок. Ці гроші ми використовуємо сьогодні у всьому світі створюється центробанками і нічим не підкріплені, зокрема, крім обіцянки замінити старі записи з новими.

Гетті Зображень

Ми перейшли від ситуації, коли боргова розписка пана Чжана циркулює і не погашені, на галюциногенний ситуації, коли уряди циркулюють векселя, незважаючи на не будучи викуплені.Спокуса

Для урядів, нерозмінних паперових грошах являє собою спокусу: уряд із платити за векселями може просто надрукувати більше грошей. І коли більше грошей має ту ж суму товарів і послуг, ціни, як правило, йдуть вгору.

Спокуса швидко виявилися занадто великі, щоб чинити опір.

Династії Сун видав занадто багато jiaozi. Контрафакт теж була проблема. Протягом кількох десятиліть його винахід на початку 11 століття, jiaozi була девальвована і дискредитована, торгівлі, близько 10% її номінальної вартості.

Інші країни так страждали набагато гірше. Веймарської Німеччини та Зімбабве відомі приклади економіка валиться в хаос, як надмірне друкування грошей, надані цін безглуздо.

Гетті Зображень

Крайній світовий рекорд по гіперінфляції проводиться в Угорщині в 1946 році, де ціни в три рази протягом кожного дня. Прогулянка в Будапешті кафе, і це було краще, щоб заплатити за каву, коли ви приїхали, а не коли ти пішов. Золотий стандарт

Ці рідкісні, але страшні епізоди переконали деяких економічних радикалів, що фіатні гроші не можуть бути стабільними.

Вони прагнуть повернутися до часів золотого стандарту, коли паперові гроші завжди могли бути обмінені на маленький шматочок дорогоцінного металу всередині Форт Нокс.

Гетті Зображень

Але мейнстрім економісти нині вважають, що прив'язка грошової маси золота-це жахлива ідея. Більшість відносно низька і передбачувана інфляція як ніяких проблем на всіх - можливо, навіть корисно мастило для економічної діяльності.

І хоча ми не можемо завжди бути в змозі довіряти центральних банкірів, щоб надрукувати потрібну кількість нових грошей, він, ймовірно, має більше сенсу, ніж довірливі шахтарі, щоб викопати потрібну кількість золота.

Можливість запустити друкарські верстати, особливо корисна в кризових ситуаціях.

Після фінансової кризи 2007 року ФРС США закачали трильйони доларів в економіку, не викликаючи інфляції. Насправді, друкарські верстати були метафорическими: ці трильйони були просто створені шляхом натискання на клавіші на комп'ютерах у світовій банківській системі.

Широко розкритими очима, Марко Поло, можливо, висловився: "великого Центрального банку викликає цифр на екрані комп'ютера, в щось на зразок таблиці, щоб передати за гроші".

Технології змінилися, але те, що проходить за гроші, продовжує дивувати.

Тім Харфорд пише колонку Економіст під прикриттям фінансових часів. 50 речей, які зробили сучасну економіку ефірі Всесвітньої служби Бі-бі-сі. Ви можете знайти більш детальну інформацію про програму та слухати онлайн або підписатися на подкаст програми.



Категория: Финансы