Стрибки цін на нафту Brent до дворічного максимуму


Опубликованно 07.01.2018 00:21

Стрибки цін на нафту Brent до дворічного максимуму

Агентство Reuters

Ціни на нафту підскочили в понеділок з еталона Brent досягаючи свого максимального за більш ніж два роки.

Зростаючий попит та геополітичні побоювання підживлює зростання, у зв'язку з тим, що скорочення видобутку членами ОПЕК починають кусатися.

Brent подорожчала до $59.02 за барель, найвищого з липня 2015 року 3.8%, в той час як США Західний Техас бенчмарк виріс на 3% до $52.22.

"Розпил виробництво починає працювати і ребаланс триває", - сказав Джин Макджілліан, за традицією енергетики.

Нафтовий ринок був на спаді протягом майже трьох років. Але начальник торгового відділу нафтової компанії BP в Азії, Джанет Конг, сказав файненшл Таймс конференції ринок зараз знаходиться на етапі.

А також зростання попиту, особливо з Китаю, погрози Туреччини зірвати потоки нафти з Курдистану в Іраку, допомогли підштовхнути вгору ціни в понеділок.

Туреччина заявила, що може відрізати газопровід, по якому надходить нафта з Північного Іраку на світовий ринок, надавши ще більший тиск на Курдському автономному регіоні за свій референдум про незалежність.

"Якщо цей бойкот дзвінок виявиться успішним, хорошим 500,000 менше барелів сирої нафти на день вийти на ринок," аналітики Commerzbank заявив в аналітичній записці.

Між тим, ОПЕК, Росія та ряд інших виробників скоротили обсяги виробництва приблизно на 1,8 млн барелів на день (барелів на добу) з початку 2017 році, сприяючи зростанню цін на нафту приблизно на 15% в останні три місяці.

На засіданні ОПЕК у п'ятницю, кілька країн повідомили, що обсяги виробництва надають бажаний вплив на ринок і ціни.

Міністр нафти Кувейту Ессам Аль-Марзук сказав, що скорочення були знижені світові запаси сирої нафти в їх п'ятирічного середнього, мета ОПЕК.



Категория: Финансы