Якою повинна бути річ на 51', які зробили сучасну економіку'?


Опубликованно 22.01.2018 00:19

Якою повинна бути річ на 51', які зробили сучасну економіку'?

Гетті Зображень

За минулий рік ми вивчали 50 ключових речей, які внесли свій вклад у розвиток сучасної економіки, у тому числі винаходів, таких як дизельний двигун, батареї, контейнерні перевезення, Гугл, антибіотики і Біллі книжковий шафа.

Але чого нам не вистачає? Якою повинна бути річ, 51-м, що зробило сучасну економіку?

Ми отримали сотні пропозицій, які ми скоротили в шорт-лист з шести. Ви можете проголосувати за свого фаворита і переможця будуть представлені в спеціальній програмі і подкаст на 28 жовтня 2017 року. Кредитна картка

Перший варіант з шести веде свою історію з 1960 року в штаті Міннесота в США.

Доротея Паррі був по прасуванню одягу, коли її чоловік, Форрест, прийшов додому з роботи в комп'ютерний гігант IBM.

Як пройшов його день? Ну, у нього були проблеми. У IBM розробили спосіб кодування інформації на магнітних смугах. Вони хотіли виправити смуги на пластикові карти. Але він не міг зрозуміти, як.

Доротея могла. Вона гладила їх.

Гетті Зображень

Додавання магнітної смуги був величезний поштовх для кредитних карт, які були всього кілька років бореться за визнання. Купці показували Дайнерс Клаб і Американ Експрес карту, довелося телефонувати в банк. Магнітний IBM для прокладки проклав шлях до набагато менш громіздкий підхід.

Нові кредитні картки були відтіснені агресивно. І люди скоро знайшли, що, маючи "гнучкий друг" може зробити нас падіння нашої фінансової гвардії: поведінкові економісти говорять нам, що витрати на пластик психологічно набагато простіше, ніж витрачати гроші.

Вартість послуг була повітроплавання заборгованість домогосподарств. Але важко уявити сучасну економіку без них.Скло

Наше друге речення також вимагає тепла для виробництва, але в побутових праска не робити цю роботу. Вам потрібна температура близько 1700 C, щоб зробити скло.

Хто першим зробив те, що втрачено в історії, але вони, ймовірно, жили в Єгипті, Сирії чи Месопотамії, близько 5500 років тому.

Тоді вони подивляться на піску і навряд чи геніальна: "цікаво, що буде, якщо ми його в переплавку?" Або ж вони виявляють скло випадково, наприклад, при виплавці бронзи?

Хто знає? Але це безпечно тримати парі, що перші склодуви ніколи не міг передбачити, як він буде формувати економіку.

І якщо ви виберете скло, як річ, 51-й, моїм завданням буде вибір, як розповісти свою історію.

Thinkstock

Можливо, ви читаєте це на сенсорному пристрої, підключатися до мережі Інтернет через волоконно-оптичні кабелі. Це історія із скла?

Або я можу зосередитися, так би мовити, на об'єктиві - як телескоп і мікроскоп змінили наші знання про світ.

Окуляри, скла або склопластику може заповнити кожен епізод самостійно. GPS (глобальна система позиціонування)

Одна з реальних проблем при виборі мій список 50 було так багато винаходів, внахлест, одна світла думка пізніше включення іншого.

Історія годин, наприклад, зробив висновок, спостерігаючи, що GPS не буде працювати без дуже точного поточного часу.

Але багато хто з вас відчули, що GPS заслуговує свою історію, і це наша третя можливість.

Гетті Зображень

Якщо у вас є смартфон, він, ймовірно, має GPS-приймач. Є 31 супутників, які літають навколо Землі прямо зараз, постійно передають свої координати і час.

Якщо ваш телефон може приймати сигнали щонайменше від чотирьох з них, він може зробити деякі розумні математики, де він знаходиться, і його положення на карті.

Як і багато хто з наших 50 речей, GPS має військове походження: Міністерство оборони США розробив його, щоб виграти холодну війну.

Тепер, в свою чергу, GPS-приймач дозволяє яскравих ідей, які зроблять економіку майбутнього - нові бізнес-моделі, які з'єднують покупців і продавців, і нові технології, такі як безпілотні автомобілі, роботи і дрони. Зрошення

Четвертий пункт в наш список починається з історії про потоп. Це не іудео-християнська Казка про Ноїв ковчег, але китайської історії Імператор Юй, засновник першої династії в Китаї 4000 років тому.

Ноєм плавав по воді, але Імператор Юй приборкав їх, зібрав армію робітників - разом з драконом і гігантської черепахи - сприяння у створенні зрошувальних і дренажних.

Гетті Зображень

Великий Юй змінився Китай і зрошення продовжує формувати нашу економіку, з Каліфорнії, де лють аргументів за найцінніше використання обмежених водних, на Балі, де хитросплетіння води-система управління здивовані приїжджі спеціалісти.

Єдиною жінкою, яка отримала Нобелівську премію в галузі економіки, Лін гострому, провела більшу частину свого життя вивченню систем зрошення.

Остромирове був зачарований тим, як люди співпрацюють, щоб управляти загальними ресурсами. Є кілька більш важливих питань, ніж що - і краще кілька досліджень, що, як ми вирішимо, хто скільки отримує воду, а вона стікає, часто перетинаючи кордони - з горбів вниз до моря.Олівець

Документ був одним з 50 речей. Ми повинні додати олівця в списку? У нього є особливе місце в історії економічної думки.

У 1958 році лібертаріанська економіст Леонард Рід опублікував есе під назвою я, олівець, в якому звичайний олівець пояснити диво свого існування.

Гетті Зображень

Олівець хвалився кедра зі штату Орегон, які були знищені в Каліфорнії, графіту з Шрі-Ланки, духовий ферула, гумовий, зроблений з пемзи італійської та індонезійської ріпакової олії, і багато іншого.

Точка Леонард Рід був те, що в сучасній економіці, позаду навіть найскромніші об'єктів Повість про міжнародні ланцюжках поставок, комплексне виробництво, капітальних вкладень і науки.

Жодна людина не може зробити олівцем з нуля, але дива ринкових сил робить олівці доступний за копійки. Олівець є досить невеликим гравцем на глобальному масштабі, але й ідеальний спосіб, щоб зрозуміти складність сучасної економіки.Таблиці

Час для ще однієї ідеї, висмикнуті з списку сотні. Але де ж ми зберігаємо цей список? В таблицю, звичайно.

Чи, можливо, я повинен сказати, 'на цифровий таблиці, тому що олівець і папір електронні таблиці, використовуваний, щоб бути повсюдним.

Бухгалтери 1970-х років буде заповнити ряд ряду витрат і доходів припущення. Єдина зміна може знадобитися кілька годин або навіть днів - з калькулятором, олівцем і гумкою.

Гетті Зображень

Перші електронні таблиці, програми visicalc, вийшов в 1979 році. Це було дітище Ден Бріклін - комп'ютер підкованих студент у Гарвардській школі бізнесу. Він мріяв про створення електронної таблиці, що б самим перерахувати.

Його програмне забезпечення революцію в світі фінансів. Уолл-стріт і лондонського Сіті почали торгувати фінансовими продуктами, що навряд чи можна сказати, що існує - хай вже буде зрозуміло - без таблиць.

Вона змінила Бухгалтерія, знищуючи робочі місця клерків, які трудилися над папером таблиці. Але він створив нові робочі місця для аналітики, досліджуючи один сценарій за іншим.

Ми все більше розуміємо навколишній світ через цифри, і цифрових електронних таблиць заслуговує на більшу частину кредиту для цього.Як голосувати

Ви можете проголосувати за один з шести речей, перерахованих вище на 50 речей, які зробили сучасний сайт програми економіки, де також ви можете подивитися повний умови.

Голосування закривається в 12:00 GMT у п'ятницю 6 жовтня 2017 року, і перемогу всього 51-го будуть оголошені в спеціальній програмі і подкаст на 28 жовтня 2017 року.

Ви можете слухати всі епізоди з 50 речей, які зроблені сучасної економіки на сайті програми, або завантажувати їх як подкасти.



Категория: Финансы