День народження Брюса Макларена: Історія творця знаменитої команди F1


Опубликованно 16.09.2018 06:02

День народження Брюса Макларена: Історія творця знаменитої команди F1

Команда Формули-1 “Макларен“ відома кожному фанату автоспорту: 12 чемпіонських титулів, легендарні автомобілі, ціла плеяда геніальних пілотів. У День народження Брюса Макларена редакція bigmir)net згадала історію життя творця знаменитої гоночної команди.

Брюс Макларен народився 30 серпня 1937 року в Новій Зеландії. З самого дитинства у хлопчика були великі проблеми зі здоров'ям - він важко хворів і відчував жахливі болі при кожному русі. На щастя, хвороба відступила, хоча кульгавість на ліву ногу залишилася у нього на все життя.

Після одужання хлопець спробував себе в автоспорті і виявилося, що у нього справжній талант. Брюс виграв кілька гонок, легко привернув увагу Новозеландської федерації автоспорту і поїхав представляти свою країну на змагання у Великобританії.

Через кілька років Макларен вже виступав у Формулі-2, а незабаром дебютував і в Формулі-1 за команду Cooper. Крім участі в гонках Брюс показав себе і як талановитий інженер, беручи участь в удосконаленні гоночних машин своєї команди.

Але стати супер-успішним в команді Cooper Макларена не судилося - молодий гонщик завжди був на других ролях. У 1963 році він вирішив вийти на новий рівень і створив власну команду, яку назвав своїм ім'ям - “Макларен“.

Нова і нікому невідома команда з невеликим персоналом і нерегулярним фінансуванням захоплених очікувань ні в кого не викликала. У 1966 році “Макларен“ дебютував у Формулі-1 і в перші два роки участі в самих відомих перегонах планети зірок з неба не хапала.

Але команда не втрачала оптимізму і вирішила сконцентруватися на вдосконаленні своїх автомобілів. Незабаром це принесло свої плоди і в 1968 “Макларен“ виграв вже три Гран-прі - у Бельгії, Італії та Канаді. Команду нарешті почали сприймати серйозно.

За кілька років Брюс зі своїми інженерами випустив цілу серію легендарних автомобілів, які сильно вплинули на зовнішній вигляд нинішніх болідів. Здавалося, що до сезону 70-71 у “Макларен“ було все, щоб здобути бажаний чемпіонський титул.

Але далі сталася трагедія - 31 річний Брюс Макларен розбився на випробуваннях своєї нової машини McLaren M8D. Вітер збив заднє антикрило, Брюс втратив керування і машина врізалася в суддівську вишку.

Брюс Макларен прожив зовсім недовге життя і вершини автоспорту досягти не встиг. За нього це зробила його команда. Видершись з важкої кризи після смерті свого засновника, в 1974 році “Макларен“ виграв перший у своїй історії чемпіонський титул і Кубок конструкторів. А незабаром стала однією з найвідоміших команд Формули 1, продовжуючи нести ім'я свого творця до нових перемог.

Раніше повідомлялося, що як Тойота стала найбільшою автомобільною компанією в світі.



Категория: Авто