Ізоляція Ірану і ураган "Майкл": Чому подорожчав бензин в Україні


Опубликованно 25.10.2018 00:30

Ізоляція Ірану і ураган

Причиною різкого подорожчання палива в Україні стали глобальні ускладнення на світовому паливному ринку. Про це повідомляє інтернет-видання Мінфін, з посиланням на експерта Леоніда Косянчука.

Ціна на паливо в нашій країні безпосередньо пов'язана з світової вартістю нафти:

“Навіть внутрішні виробники нафтопродуктів ніколи не постачають на ринок свою продукцію дешевше імпортного - звіряються з світовими котируваннями“, - заявив Косянчук.

А світова ціна на нафту продовжує повзти вгору - якщо постачання марки Brent на листопад коштували 74,4 долара за барель, то на грудень вони вже стоять 84,33 долара - майже на 10 доларів більше. Пов'язують це з кількома факторами.

По-перше - ізоляція Ірану з боку США. Трамп тисне на країни світу, щоб вони відмовилися від закупівель іранської нафти, в результаті чого її кількість на ринку впало вже більше, ніж у два рази (з 2,7 до 1 млн барелів). Замінити такий обсяг з інших джерел дуже складно.

По-друге - ураган “Майкл“, який наближається до багатого на нафтовидобувні джерела Мексиканської затоки. Через стихію кількість видобутої нафти знизилася вже майже на 20%.

Прогнози експертів невтішні - в 2019 році світова ціна може досягти і 100 доларів за барель. А значить і в Україні ціна палива буде зростати.

“Кожні 10 доларів подорожчання тонни нафтопродуктів в опті дають плюс 40 копійок до вартості літра бензину“, пояснив Косянчук.

Раніше повідомлялося, що в Україні провели масштабний автофлешмоб проти подорожчання палива.



Категория: Авто