"Правильні" британці: Чому в Англії у автомобілів кермо праворуч


Опубликованно 03.11.2018 00:14

У більшій частині світу, як і в Україні, прийнятий правобічний рух, при якому кермо розташований зліва. Але в деяких країнах все рівно навпаки - автомобілі рухаються зліва, маючи кермо з правого боку. Як так вийшло, розібрався bigmir)net.

Виявилося, що і тут замішана політика. Лівосторонній рух твердо асоціюється з Великобританією - там воно було законодавчо затверджено ще в 1756 році. Це рішення вплинуло і на колонії Британської імперії - велика частина нинішніх країн з кермом праворуч раніше входили до складу імперії “над якою не заходить сонце“.

Америка вирішила перейти на правосторонній рух наприкінці XVIII століття. І пов'язують це рішення не в останню чергу з боротьбою за незалежність від Великобританії - американці хотіли відокремитися і буквально всі демонстративно робили навпаки.

Франція традиційно не дружила зі своїми сусідами через протоку і теж законодавчо ввела рух по правій стороні дороги. Рішення прийняв сам Наполеон Бонапарт. Наслідували його приклад багато країни-союзники імператора.

У багатьох країнах до останнього не було затвердженого способу пересування, а деякі пізніше змінили лівосторонній рух правосторонній. Останньою такою країною стала Швеція, яка провела реформу в 1967 році. Перехід викликав справжній хаос на дорогах країни в перший час.

Але від чого залежав вибір сторони пересування до всіх цих політичних чвар? На цей рахунок є кілька теорій. За однією з них більш правильним для фізіології людини вважається правосторонній рух - з-за того, що так велике навантаження в управлінні конем лягає на більш сильну праву руку.

А ось для солдатів більш зручним було лівосторонній рух, так як в цьому випадку правою рукою зручніше рубати противника, який скаче назустріч. Але, враховуючи, що війська завжди були у меншості по відношенню до звичайних людей, у громадському транспорті майже по всьому світу склалася традиція правостороннього руху.

Раніше повідомлялося, що опублікували фото найкрасивішого в історії евакуатора.



Категория: Авто