Символ Лондона в центрі Києва: Історія червоного автобуса на Городецького


Опубликованно 29.11.2018 00:22

Символ Лондона в центрі Києва: Історія червоного автобуса на Городецького

Напевно кожен, хто хоч раз бував у центрі Києва, помічав незвичайний червоний двоповерховий автобус на вулиці Городецького. Автобус простояв навпроти кінотеатру “Україна“ майже 20 років, але як він там опинився знають далеко не всі. БЖ розповів його історію.

Як з'ясувалося, в центрі столиці стоїть “той самий“ справжній лондонський Routemaster. Автобуси цієї марки за пів століття експлуатації на вулицях Лондона стали його справжнім символом, нарівні з червоними телефонними будками і гвардійцями у високих шапках.

Конкретно цей екземпляр був побудований в 1965 році, всього існує тільки 2500 таких автобусів. У Київ його перевіз в 1999 році київський бізнесмен Леонід Жаріков, власник ресторану Warsteiner Pub (зараз - ресторан Vatra) - саме навпроти нього і поставили лондонський “даблдеккер“, як ще називають такі автобуси.

Автобус пригнав з Англії сам Леонід. На митниці виникли проблеми, тому розмитнили Routemaster, як кузов. Саме тому на автобусі досі встановлені лондонські номери, що робить її однією з перших “евроблях“ в Україні.

Бізнесмен хотів облаштувати в автобусі дитяче кафе, але влада не дала дозвіл. З ідеєю обладнати бар теж нічого не вийшло. Тому, з 2006 року в автобусі продавали театральні квитки.

На жаль, у 2007 році Леонід Жариков помер. До 2016 року в автобусі продовжували продавати квитки і тільки в 2018 році мрію Леоніда вдалося здійснити - влади дали дозвіл і в автобусі відкрили одну з найцікавіших у місті кав'ярень - LennyBus.

Раніше публікувався ТОП-5 найбільш захоплюючих автомобілів, які з'являться зовсім скоро.



Категория: Авто